Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İlkbahar Ekinoksu ve “Nevruz – Yeni Gün” Bayramı…

İlkbahar Ekinoksu ve Nevruz Bayramı…

21 Mart tarihi, hem İlkbahar Ekinoksu günü ve hem de Nevruz Bayramı günüdür…  

21 Mart İlkbahar Ekinoksu, güneş ışınlarının ekvatora 90 derecelik açı ile tam dik olarak gelmesi sonucu, bu bölgede gölge boyunun sıfır olması, gece ile gündüzün de eşit olması durumudur.

Bu dönence günüyle birlikte, dünyamızın doğasının dönüşümü de başlamaktadır.

Ekinoks olayı yılda iki kez oluşmaktadır. 

Bunlardan “İlkbahar Ekinoksu”, 21 Mart’ ta; “Sonbahar Ekinoksu” ise, 23 Eylül’ de oluşmakta ve kuzey yarım kürede ilkbahar, güney yarım kürede ise sonbahar başlamaktadır.

Ekinoks kelimesinin kökeni lâtince olup, aekuinoctium / aequus, yani ‘’eşit’’ ile, nox / noctis yani ‘’gece’’ kelimelerinin birleşiminden türemiş olup, anlam olarak da gün-tün (gündüz–gece) eşitliğini ifade etmektedir.

Dünya genelinde de ‘’ekinoks’’ (equinox) olarak kullanılmaktadır.

Eksen eğikliği dolayısıyla, güneş ışınlarının dünyaya geliş açısı, yıl boyunca değişmekte olduğundan, dünyamızda farklı mevsimler ve iklimler görülmektedir.

Ekinoks günü, dünyamıza güzellikler, iyilikler, mutluluklar, huzur, barış ve sevgi getirsin…

21 Mart günü, aynı zamanda Nevruz Bayramı’ dır.

Nevruz da (Farsça Nouruz / Noruz; diğer bazı dillerde ise, Nowruz, Navruz, Nooruz, Nevruz, Nauryz olarak geçmektedir), Farsça ‘’Nev’’, ‘’yeni’’ kelimesi ile, ‘’Ruz’’, ’gün’’ kelimelerinin birleşiminden türemiştir.

Dünya genelinde, çeşitli halklar tarafından, baharı karşılama, doğanın uyanışını kutlama günü, hatta bayramı olarak kutlanmaktadır.

Bu geleneğin kökeninin çok eskilere dayandığı, kaynaklarda ifade edilmektedir.

Hatta bazı kaynaklar, bu geleneği on beş bin sene öncesine kadar götürmüş olmasına rağmen, genelde üç bin senelik bir geçmişe sahip olduğu kabul görmektedir.

Üzerinde kesin olarak anlaşılan husus ise, Nevruz ismine, ilk yazılı kaynak olarak, MÖ II. Yüzyılda Pers kaynaklarında rastlanmış olduğu bilgisidir.

21 Mart tarihi, Birleşmiş Milletler ’in 71. Genel Kurulu’nda, A/RES/64/253 sayılı kararıyla, 23 Şubat 2010 tarihinde, aralarında Türkiye’nin ve Afganistan, Azerbaycan, Arnavutluk, eski Yugoslavya, Makedonya Cum., İran, Hindistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan’ın bulunduğu bir grup üye ülkenin, A/64/L.30 sayılı taslak müracaatı ve önerisi sonucu, Uluslararası Nevruz Günü (International Nowruz Day) olarak kabul edilmiştir.

BM bildirgesinde de Nevruz Bayramı’nın, 300 milyondan fazla insan tarafından, 3.000 yıldan fazla bir zamandır, özellikle Anadolu’da, Balkanlarda, Karadeniz bölgesinde, Kafkaslarda, Orta Asya’da, orta Doğu’da ve diğer bölgelerde kutlandığı ifade edilmiştir.

Nevruz kutlamalarının geçmişinin çok eskilere dayandığı her kaynakta ifade edildiğini biliyoruz; fakat ‘’21 Mart Nevruz Günü ve Nevruz Bayramı’’ nın, Anadolu ve Orta Asya Türk Halkları nezdinde, çok daha farklı, özel ve önemli bir anlamı ve değeri olduğunu özellikle belirtmek isteriz.

21 Mart Nevruz Günü, aynı zamanda, Türk mitolojisinde, Ergenekon’dan çıkış ve özgürlüğe kavuşma günü olarak kabul edilmektedir…

Nevruz Bayramı’mız Kutlu Olsun, tüm dünyaya iyilikler, güzellikler, mutluluklar, huzur, barış ve sevgi getirsin…

Dileriz öyle de olur…

Yalçın Alganer


Yalçın Alganer sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Yorum Yazın

Best Choice for Creatives
This Pop-up Is Included in the Theme