Yılbaşlarının Uğurlu Çiçeği “Kokina” nın (Yılbaşı Çiçeği), İlginç ve Zorlu Öyküsü
Önce etimoloji: “Kokkino”, Yunanca kırmızı demekmiş.
Zaman içinde bu ilginç çift yapılı birleştirilmiş bitki kümesine, önce Kokino, sonraları da Kokina demişiz…
Bu güzel ve zarif çiçekleri, genellikle Aralık ayında piyasalarda, yeni yıl süslemesi olarak görürüz.
Çarpıcı, canlı renklerle bezenmiş olan kokina, soğuk kış mevsiminin karanlık günlerinde yaşamı renklendiren bir sembol olarak kabul edilmektedir.
Kokina çiçeği bir yıl boyunca şayet solmazsa, sahibine şans ve bereket getireceğine inanılır.
Ama işin asıl ilginç yanı, kokinanın bir anlamda canlı bir bitki olmayışıdır.
Yani Kokina Çiçeği bitkisi, toparlama, yani kesilmiş farklı bitkilerden oluşturulmuş, birleştirilmiş, karma oluşumlu, ilginç bir tasarım ve inovasyon harikası bir buluştur.
Bizim bildiğimiz ve anladığımız anlamda, canlı bir tür bitki olmayıp, kesilmiş, koparılmış iki farklı bitkiden oluşturulan bir Roman vatandaş buluşu ve tasarımıdır…
Yılbaşı çiçeği olarak da bilinen kokinaların kırmızı yuvarlak meyveleri, önce sarmaşık biçimindeki, tırmanan ve dikenli yapraklı bitkilerden tek tek taneler halinde insan eliyle toplanır.
İşte bu meyveleri oluşturan bitkiye, Silcan, ya da Akdeniz Saparnası (Similax Aspera) denmekte olup, Zambakgil ailesinden bir çalı bitkisidir.
Ama bu ilginç bitki, yöresine göre, “dikenucu, kara böğürtlen, mamula, çıtırgı, gıcır dikeni, melucan, sıraca, zırmılak…” gibi farklı isimler de almaktadır.
Genel olarak, literatürde, “Silcan” olarak geçmektedir.
İşte bu bitkiden toplanan kırmızı meyveler, tek, tek birleştirilerek bir top kümesi haline getirilir ve sonra da bu kümeler, ayrı ayrı dikenli yeşil dalları ve de mevsimine göre, kırmızı meyveleri de olan, “Tavşan Memesi” ya da “Herdemtaze (Ruscus Aculeatus)” denen başka bir bitkinin tepesine, son derece titizce, büyük bir özenle, sabırla ve beceriyle, kırmızı iplerle dikilerek bağlanmaktadır.
Bu oluşuma, mükemmel bir tasarım harikası da diyebiliriz…
Ama görüldüğü üzere, epeyce emek, beceri ve özveri isteyen, özel bir tasarım ürünüdür…
İşte şimdi yine bir yılbaşı gelmektedir; adet olduğu ve ayrıca çok da hoş ve nispeten düşük maliyetli bir süsleme olduğu için, söz konusu Kokina’ lardan satın alıp, hatta eskiden çocukluğumuzda olduğu gibi üzerlerine pamuklar bile koyabileceğiz…
Ama bu yazıyı okuduktan sonra, zannederim ki, Roman vatandaşlarımızdan bu ürünler pazarlık yapılmadan alınacaktır…
Zira artık biliyoruz ki, bu ürünler, çok büyük emek ve özveri isteyen, çok değişik ve çok özel ve de geleneksel kökleri ve tarihsel formülleri olan bir tasarım ve kreasyon ürünüdür.
Yeni yılın, sizlere, ailelerinize, sevdiklerinize, ülkemize ve tüm insanlığa, sağlık, mutluluk, bereket, huzur, refah, sevgi, barış ve aydınlıklar getirmesini dilerim…
Sağlıcakla, sevgiyle ve hoşça kalın…
Y.A.
Yalçın Alganer sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.