Kula – Yanık Bağ Şaraphanesi; Yanık Ülke Şarapları ve Villa Estet Bağ Oteli
“Yanık Ülke”, Türkiye’nin Manisa ilinin Kula ilçesinde yer alan bir şarap üretim merkezi ve konaklama tesisidir.
Bu özel ve ilginç bölge, zengin üzüm bağları ve doğal güzellikleri ile dikkat çekmektedir.
Antik dönemin büyük coğrafyacısı “Strabon” (İÖ 63-İS 24 ) ansiklopedik şaheseri olan “Coğrafya “ isimli kitabında, Kula’yı kömür karası bazalt taşlarından dolayı “Katakekaumene” yani “Yanık Ülke” olarak isimlendirmiştir…
Evet işte bu Yanık Ülke bölgesi, muhtelif üzüm türlerinden üretilen “Yanık Ülke” şarapları ile de tanınmaktadır.
Bu girişimin kurucusu, İsmail Akçura, 1942 yılında Manisa’da doğmuştur ve İTÜ’den İnşaat Yüksek Mühendisi olarak mezun olmuş, inşaat projeleri gerçekleştirmiş ve 1990 da ise turizm sektörüne girerek, “Anemon Otelleri” zincirini kurmuştur.
Akçura’nın en büyük tutkusu olan, bağcılık ve şarap üretimini gerçekleştirmek için, 2004 de, Kula-Yanık Ülke bölgesinde araziler almış bağlarını kurmuş ve 2009 yılında da ilk şarap üretimini gerçekleştirmiştir.
Akabinde de, “Villa Estet Bağ Oteli” ni kurmuş ve 2014 yılında da hizmete açmıştır.
Villa Estet Bağ Oteli, Kula’nın doğal güzellikleriyle çevrili bir alanda yer almakta olup, konuklarına şarap tadımları ve bağ gezileri imkanları sunmaktadır.
Şarap üretim tesisinde, yılda yaklaşık 650 ton (900.000 şişe) şarap üretilmekte olup, 2000 dönümlük alanda 16 çeşit üzüm yetiştirilmektedir.
Tüm tesis entegre olarak, şaraphane, bağ evi, restoran ve butik şarap dükkanını içeren bir kompleks olarak hizmet vermektedir.
“Kula Yanık Bağ Şaraphanesi” hem doğal güzellikleri hem de kaliteli şarapları ile öne çıkan bir destinasyon olup, 16 çeşit üzüm türleri kullanarak kaliteli şaraplar üretmektedir.
Şaraphane, deniz seviyesinden 924 metre yükseklikteki volkanik topraklarda yer almakta ve bu toprakların sağladığı verimlilikle dikkat çekmektedir.
Butik otelin zevkle döşeli odalarının her birine, bağlarında yetiştirdikleri üzümlerin adları verilmiştir.
Estet otelin ismi, “estetik” kelimesinin kökü olan Latince “Estet”, yani “duymak, anlamak” anlamına gelen sözcükten alınmıştır.
Bağlar kurulurken ve sonra da üretim aşamalarında, İtalya’nın ünlü şarap üreticisi ve uzmanı Federico Curtaz’ dan destek ve yönlendirme almışlar ve sonra da aynı şekilde kontrollü ve destekli olarak üretimlerine devam etmişlerdir.
İtalyan bir ziraat mühendisi ve şarap üreticisi olan bu zat, özellikle Noto bölgesinde ve Etna yanardağı eteklerinde, bağlar kurmuş ve Cariccante, Nerello Mascalese, ve Nerello Cappuccio ve Ananke üzümlerini yetiştirmiş ve organik tarım yöntemleri kullanarak, üzümlerine toprağın karakterini en iyi şekilde yansıtan ve kendi markasını taşıyan özel şaraplar üretmiştir.
“Yanık Bağ Şaraphanesi” nde, “Yanık Ülke” markası altında üretilen şaraplar şunlardır:
Strabon: Bölgenin volkanik topraklarından elde edilen bu şarap olup, yerel özellikler yansıtmaktadır.
Serendipity: Cabernet Sauvignon, Merlot ve Cabernet Franc gibi üzümlerle yapılan bir kupajdır.
Grand Reserve: Cabernet Franc, Petit Verdot ve Pinot Noir üzümlerinden oluşan bir diğer kupajdır.
Kırmızı şarapları, Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon, Nerello cappuccio, Cabernet Franc, Pinot Noir, Nerello Mascalese, Petit Verdot, Boğazkere ve Öküzgözü üzümlerinden üretilmektedir.
Beyaz şarapları ise, Muscat, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Viognier, Cataratto, Gewürztraminer, ve Narince gibi üzümlerden elde edilmektedir…
Sağlıcakla, sevgiyle ve hoşça kalın…
Y.A.
Yalçın Alganer sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.