Bir Koleksiyoner Hikâyesi: Mustafa Taviloğlu Sergileri
Mustafa Taviloğlu’nun, “Bir Koleksiyoner Hikayesi” başlıklı ve dört ana temalı sergisi, İstanbul’un yedi değişik mekânında izleyicileriyle buluşmaktadır.
Dile kolay, 52 yıldır kesintisiz olarak geliştirilen bu koleksiyon, 903 sanatçının, 2.412 eserini içermektedir…
Bu statüsüyle, ülkemizin en büyük özel sanat koleksiyonlarından biridir.
.
Serginin ayrıntılarına geçmeden, kısaca bu muhteşem koleksiyonun sahibi, Mustafa Taviloğlu’ndan söz etmek isterim.
Mustafa Taviloğlu, aslen Rize kökenli bir ailenin evladı olarak, 1 Ocak 1943’te İstanbul’da doğmuştur.
Ortaöğrenimini Şişli Terakki Lisesi’nde, yüksek öğrenimini ise İstanbul İktisadi Ticari İlimler Akademisi’nde tamamlamıştır.
1964’te arkadaşı Doğan Gürün ile birlikte “Mudo” markasını kurarak perakende sektöründe önemli bir oyuncu haline gelmiştir.
Mudo, Türkiye’de ve Dubai’de geniş bir mağaza yelpazesine sahip olmuştur.
Mustafa Taviloğlu, iş hayatının yanı sıra sanata, denize ve balıkçılığa olan ilgisiyle de bilinmektedir.
Ciddi bir koleksiyoner olarak, uzun senelerden beri, hiç ara vermeden, muhtelif sanat eserleri biriktirmiştir.
Mustafa Taviloğlu, 1973 yılında Lüset (Sion) Hanım ile evlenmiş, Aslı ve Ömer adında iki çocukları olmuştur.
Mustafa bey, 2014 yılında “Mudo” Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini, oğlu Ömer’e devretmiş, kendisi onursal başkan olarak kalmıştır.
Aile, iş hayatının yanı sıra sosyal ve kültürel etkinliklerde de son derece aktif rol almaktadır.
Koleksiyona gelecek olursak, bu muhteşem koleksiyon, 903 sanatçının 2,412 eserini içermekte olup, Naile Akıncı, Burhan Uygur, Balkan Naci İslimyeli, Hoca Ali Rıza, Osman Hamdi, Halil Paşa, Süleyman Seyyid, Fikret Mualla, İbrahim Çallı, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Cihat Burak, Komet, Mehmet Güleryüz, Burhan Doğançay gibi ünlü Türk sanatçılarının eserlerinden ve bunun yanısıra da birçok yabancı sanatçının eserlerinden oluşmaktadır. Şöyle ki:
“Bir Koleksiyoner Hikâyesi” sergisinde eserler, dört ana tema altında toplanmıştır, Şöyle ki:- Tanıdığımız İnsanlar: XIX. yüzyıldan günümüze figüratif eserleri içermekte olup, insanın sosyal kimliğini ve toplumsal ilişkilerini vurgulamayı amaçlamıştır.
– Yaşadığımız Şehirler: Genel olarak, kamusal alanları ve mimari konuları ana tema olarak ele almakta olup, XIX. yüzyıldan günümüze uzanan eserlerle şehir yaşamını yansıtmaktadır.
– İzlediğimiz Manzaralar: Doğa ve peyzaj temalı eserlerden oluşmuştur ve XIX. yüzyıldan günümüze kadar olan dönemleri kapsamaktadır.
– Gördüğümüz Renkler: XX. Yüzyıldan günümüze kadar olan dönem bağlamında, soyut sanatın renkli dünyasını sunmayı hedeflemiştir.
.
“Bir Koleksiyoner Hikâyesi: Mustafa Taviloğlu” sergisi, İstanbul’da, Art İstanbul Feshane, Galeri Eyüp Sultan, İstanbul Sanat (Haliç Tersanesi), Müze Gazhane, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Mecidiyeköy Likör Fabrikası ve İş Sanat Kibele Sanat Galerisi mekânlarında, 15 Aralık 2024 tarihine kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilecektir…
Bu koleksiyonu izlerken, bir anlamda, ülkemizin de kültürel ve sanatsal tarihsel kronolojisini, dönüşümünü ve gelişimini de izlemek imkânı bulacaksınız…
Bu muhteşem koleksiyonu kaçırmamanızı, mutlaka görmenizi ve keyfine varmanızı öneririm.
Sağlıcakla, sevgiyle ve güzelliklerle kalın…
Y.A.
Hazırladığım Youtube Video Linki: