Bir Doğa Harikası:
Uşak Taşyaran Vadisi Tabiat Parkı
(Kula Bölgesi Gezisi İkinci Bölüm)
Uşak-İzmir Karayolu üzerinde, Uşak şehir merkezine yaklaşık 45 km uzaklıkta olan ve yaklaşık 2,5 km uzunluğunda bir yürüyüş güzergahına sahip olan, “Taşyaran Vadisi”, su, rüzgâr ve tektonik hareketler sonucu oluşmuş bir doğa harikasıdır.
Vadiyi kaplayan ve bütün vadi boyunca uzayıp giden kanyondaki farklı renklere bürünen kayalar, adeta bir ressamın renk paleti görünümündedir.
Batı Anadolu’nun iç kesimlerindeki dağ sularıyla beslenen “Gediz Nehri”, “Taşyaran Vadisi” nin de içinde yer aldığı Gediz Havzası’ nın bu bölümünde, son derece ilginç ve çarpıcı doğal, renkli ve mucizevi oluşumlar sergilemektedir.
Su, vadide kayaları adeta yararak, jeolojik açıdan çok güzel ve çok da özel bir kanyon oluşturmuştur.
Vadinin tepedeki giriş bölümünden girdikten sonra, Taşyaran Vadisi’nin dibine -yani Kanyon tabanına- inebilmek için doğal yapıya uygun taş merdivenlerden bayağı ciddi ve uzunca bir iniş yapmanız gerekecektir. Ama esas mesele, gezi bittiğinde, aynen bu yoldan yukarı çıkış yapılması gerektiğidir… Dinlene, dinlene, çevredeki güzellikleri, doğa harikalarını keyifle izleyerek, daha geniş bir zaman ayarlaması yaparak ve kendimizi fazla zorlamadan merdivenlerden yavaş yavaş çıkış yapmak tavsiye olunur…
Dağlardan hızla ve debisi yüksek bir şekilde inen kar ve buz sularının, beraberinde coşkulu bir güçle taşıdığı çakıl ve benzeri taşlar, kayalar, vadi yamaçlarındaki büyük kayalıkları, binlerce yıldır aşındırdığı ve böylece de bu doğa harikası görüntülerin ortaya çıktığı belirtilmektedir. Nitekim, vadide bulunan göletlerin pek çoğunun içleri, dağlardan çağlayarak inen suların getirdiği çakıllarla ve küçük kayalarla doludur. Depremlerin yarattığı faylar vasıtasıyla açılmış olduğu düşünülen vadinin çatlak sistemlerine giren güçlü akıntılı suların ve taşıdığı çakıl taşlarının ve de irili ufaklı kayaların, vadinin yamaçlarındaki kayalık alanları, çağlar boyu, adeta bir değirmen gibi öğüttüğü, bir anlamda cilaladığı ve sonuçta da işte böyle olağanüstü şekillerin ve görüntülerin, doğa harikalarının ortaya çıkmış olduğu ifade edilmektedir.
Belki biraz teknik olacaktır ama bir bilgi olarak vermek isterim. Taşyaran Vadisinde bulunan bu muhteşem ve mucizevi kayalık oluşumlara, jeoloji biliminde “Gnays” (gneissoid) denilmekteymiş…
Tanım olarak da, magmatik veya tortul kayaçların başkalaşıma uğramasından dolayı meydana gelen metamorfik kayaçlar olarak ifade edilmektedir. Kilometrelerce derinlikte granit olarak oluşan bu kayaçlar zaman içinde meydana gelen büyük tektonik hareketler ve aşınmalarla yüzeye kadar çıkabilmekte ve dönüşüm geçirerek gnaysa dönüşmekteymişler. İşte bu gnaysların varlığı da bölgedeki jeolojik tarih ve tektonik hareketler hakkında bilgi verirlermiş…
Vadiden akan akarsuyun binlerce yılda aşındırarak şekillendirdiği girintili çıkıntılı, dantel görünümündeki rengarenk kaya oluşumları, gerçekten de heykeltıraşlara ve ressamlara resmen ilham verecek güzelliktedir.
Kış dönemlerinde, derin ve yüksek bir kanyon formundaki vadi, hiç güneş alamadığından, içinde akan su, tamamen buz tutmaktadır.
“Taşyaran Vadisi Tabiat Parkı” nda muhtelif piknik alanları, seyir terasları, gözlem kuleleri ve mütevazı sosyal tesisleri bulunmaktadır.
Fay kırılmaları sonrasında, dağlardan çağlayarak inen yüksek debili suların, çarpan taş ve kayaların, buzlanmaların ve de rüzgârın, vadinin yamaçlarındaki kayalık alanları bir rengarenk bir nakış gibi oluşturduğu, “Taşyaran Vadisi”, hemen ifade etmek isterim ki, Anadolu’muzun en ilginç doğal güzelliklerinden biridir.
Bu güzel ve özel ama maalesef pek bilinmeyen doğa harikası vadiyi (kanyonu), özellikle bahar dönemlerinde, gezmenizi, kanyonun içinde dolaşmanızı ve bol bol da fotoğraflar çekmenizi öneririm…
Yalçın Alganer sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.